.png)
İnsan Hakları Akademisi (İHA), 2020 yılından beri, Türkiye’deki insan hakları alanındaki eğitim eksikliğini gidermek için çeşitli kurslar düzenlemekte, farklı etkinlikler ile insan hakları bilincinin yaygınlaştırılmasını sağlamaktadır. Geniş mezun ağı, seçkin eğitmen kadrosu ile ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar düzenleyen İnsan Hakları Akademisi, etkinliklerine bir yenisini daha ekleyerek “Pandemi Gölgesinde İnsan Hakları Fotoğraf Yarışması”nı düzenliyor.
İnsan Hakları Akademisi, COVID-19 pandemisinin insan hakları üzerindeki etkisini forumlar, çalıştaylar, kurslar ve açık dersler ile çeşitli yönlerden ele aldı. Şüphesiz pandeminin etkisinin hissedildiği en önemli alanlardan birisi de ifade özgürlüğü oldu; toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin imkânsız hale gelmesi, toplu alanlarda gerçekleştirilen etkinliklerin kısıtlanması gibi nedenlerle, ifade özgürlüğü için oldukça zor bir dönem geçirdik.
İnsan Hakları Akademisi olarak düzenlediğimiz yarışma ile pandeminin ifade özgürlüğü üzerindeki etkilerini yansıtan fotoğrafları bekliyoruz. Seçilen eserler, eski Alman İçişleri Bakanı Gerhart Baum’un katılacağı, Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliğinde birer panel ile sergilenecek. Yarışmayı kazananlardan panellerde bu fotoğraflarının hikâyelerini anlatmaları da istenecek.
5.000 TL
BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ
3.000 TL
İKİNCİLİK
ÖDÜLÜ
2.000 TL
ÜÇÜNCÜLÜK
ÖDÜLÜ
500 TL
15 Esere
Seçilen 15 Esere 500 TL telif ücreti ödenecektir.
İSTATİSTİKLER
26
FARKLI ŞEHİRDEN
196
BAŞVURU

Onur Konuğu
GERHART BAUM
1961'de Dresden'de doğan Baum, 1961'de Köln'de avukat olarak çalışmaya başladı, 1962-1972 yıllarında Alman İşverenler Birliği Federal Örgütlenmesi yönetiminde yer aldı.
1954'ten beri Hür Demokrat Parti (FDP) üyesi olan Baum, Federal Genç Demokratlar ile Liberal Gençlik Örgütü'nün başkanlığını yaptı. Köln'de yerel siyasette görev aldı. 30 yılı aşkın süre boyunca FDP yönetimi de dahil farklı görevlerde çalıştı, dokuz yılı FDP Eyalet başkan yardımcılığı olmak üzere Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Örgütlenmesi'nde FDP başkan yardımcılığını yürüttü.
Gerhart Baum uzun yıllar (1972 - 1994) Federal Almanya Parlamentosu üyesiydi. Helmut Schmidt'in başbakan olduğu sosyal demokrat-liberal hükümette (1978 - 1982) İçişleri Bakanı oldu. Bu dönemde RAF'la mücadele dahil, özgürlük ile güvenlik arasındaki gerilimli ilişki üzerinde çalıştı. Eylül 1982'de sosyal demokrat-liberal koalisyon sona erince diğer FDP'li bakanlarla birlikte istifa etti. Helmut Kohl hükümetinde kendisine sunulan Adalet Bakanlığı teklifini reddetti. Bu tarihten itibaren milletvekili olarak yurttaşlık hakları, çevre ve kültür politikalarıyla ilgilenmeye başladı.
1992'den başlayarak, önce BM İnsan Hakları Komisyonu Alman Delegasyonu Başkanı olarak Cenevre'de, ardından BM İnsan Hakları Özel Temsilcisi olarak Sudan'da çalıştı. Avukat kimliğiyle trafik kazası mağdurlarının temsilcisi olarak Doğu Avrupa hükümetlerine danışmanlık yaptı ve zorunlu işçi olarak çalışan Rus vatandaşlarının Federal Almanya'ya karşı açtığı davada onları savundu. Bugün halen Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları Gözlemevi'ndeki görevini sürdürmektedir.
Gerhart Baum ayrıca Federal Anayasa Mahkemesi'ne intikal eden anayasayla ilgili bir dizi davaya da katıldı. 2004 yılında, organize suçlarla mücadeleyle ilgili yasanın en önemli bölümlerinin insan onurunun ihlali olarak sınıflandırılmasını ve anayasaya aykırı olduğunun kabulünü sağladı. Baum daha sonra, özel bilgisayarların çevrimiçi denetlenmesini mümkün kılan Kuzey Ren Vestfalya yasasına karşı dava açarak bu davayı kazandı. Federal Anayasa Mahkemesi'nin 2008 tarihli bir kararıyla bu tür müdahalelere yalnızca özel koşullarda izin verilmesini sağladı.
Gerhart Baum'un özel ilgi alanlarından biri de kültür. Devlet radyo ve televizyon kurumunun kültür yayıncılığı işlevini yerine getirmesi ve Yeni Müzik için çalışmalar yapan Baum, halen Stuttgart'ta Yüzyılların Müziği projesinin yönetim kurulu üyeliğini, çeşitli kültür kurumlarında ve Kuzey Ren Vestfalya Kültür Konseyi'nde başkanlık görevlerini sürdürüyor.
Gerhart Baum, yurttaşlık ve insan haklarının yanı sıra ilgilendiği pek çok konudaki sayısız yayına aktif olarak katkıda da bulundu.