27 Mayıs 2022
Pandemi Gölgesinde İfade Özgürlüğü Fotoğraf Sergisi ve Paneli
26 ve 27 Mayıs tarihlerinde Friedrich Naumann Vakfı Türkiye, Institut für Auslandsbeziehungen iş birliğiyle “Pandemi Gölgesinde İfade Özgürlüğü” konulu iki panel ve fotoğraf sergisi düzenledi.
26 ve 27 Mayıs tarihlerinde Friedrich Naumann Vakfı Türkiye, Institut für Auslandsbeziehungen iş birliğiyle “Pandemi Gölgesinde İfade Özgürlüğü” konulu iki panel ve fotoğraf sergisi düzenledi. İlki Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği'nde, ikincisi ise Federal Almanya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu'nda yapıldı. Fotoğraf sergisi ile başlayan etkinlikler, Covid-19 pandemi döneminin ifade özgürlüğü gibi insan haklarıyla ilgili konulardaki etkilerini göstermeyi amaçlayan bir fotoğraf yarışmasını da içinde barındırdı.
Etkinlikten önce uzman jüri kadrosu, sunulan iki yüz fotoğraftan ifade özgürlüğü ile ilgili en iyi 19'unu seçti. Sergilenen fotoğraflar, Covid-19 kısıtlamalarının Türkiye'deki özgürlük üzerindeki etkilerini görünür kıldı ve fotoğrafçıların yorumlarına göre hükümetin bu kısıtlamaları ideolojilerini desteklemek adına nasıl kullandığını gösterdi. Davetli fotoğrafçılar, etkinlik sırasında fotoğrafları hakkında konuşma, bu alandaki yetkin kişilerle bağlantı kurma ve kariyer yolları için ilham alma şansı buldular.
Serginin ardından katılımcılar, Udo Di Fabio'nun karşılama konuşmasını yaptığı panel alanına geçti. Di Fabio, Alman Federal Mahkemesi'nin eski bir üyesi olarak hukukun üstünlüğünün önemini ve Türkiye'de nasıl önemli bir rol oynaması gerektiğini vurguladı. Ankara'daki etkinlikte, moderatör Barçın Yinanç, panelistler Bican Şahin, Mustafa Yeneroğlu ve Zeynep Gürcanlı'nın Türkiye'de özgürlüğü teşvik etmek için hukukun üstünlüğüne yeniden odaklanma ihtiyacına eşit derecede dikkat çeken panel tartışmasını yönetti.
Gazeteci Nevşin Mengü, İstanbul Başkonsolosluğu'nda Veysel Ok, Can Candan ve Sebla Arcan'ın konuşmacı olarak katıldığı, Covid-19 pandemisi sürecinde Türkiye siyasetini ve Türkiye'deki özgürlüğün sınırlarını farklı açılardan ele aldığı panelin moderatörlüğünü yaptı. Her iki panelde de Türkiye'deki özgürlük kısıtlamalarının üstesinden gelinebilecek olası çözümler gösterildi ve genç neslin özgürlük umudunda belirleyici unsur olacağı sonucuna varıldı.
Etkinlikler, katılımcıların önemli insan hakları konularını birbirleriyle paylaşma ve tartışma şansının yanı sıra gelecekteki iş birlikleri için çeşitli insan hakları aktörleriyle temas kurma şansına sahip olduğu bir bağlantı kurma oturumu ile sona erdi.
170'den fazla kişinin katılımıyla gerçekleşen etkinlik büyük bir başarıyla sonuçlandı. Gelecekte yapacağımız ortaklaşa güçlenme ve ağ oluşturma amaçlarını içeren tartışmalar ve etkinlikler için sabırsızlanıyoruz. Etkinliklere katılan tüm katılımcılara ve panelistlere ve Institut für Auslandsbeziehungen'e sergiler ve paneller öncesi ve süreci boyunca cömert yardımları için teşekkür ederiz.
Fotoğrafların yer aldığı kitapçığı indirmek için: