top of page

Doç. Dr. Olgun Akbulut

Doç. Dr. Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi

Olgun Akbulut, İnsan Hakları ve Anayasa Hukuku alanında öğretim     üyesidir. Araştırma alanları insan hakları, azınlık hakları ve karşılaştırmalı anayasa hukuku konularını ele almaktadır. Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesinde post-doc misafir araştırmacı ve Raoul Wallenberg İnsan Hakları ve İnsani Hukuk Enstitüsünde (Lund/İsveç) doktora araştırmacısı olarak görev yaptı.Dr. Akbulut’un çalışmaları, insan hakları ve anayasa hukuku alanında hem Türkiye’de hem de yurtdışında çeşitli akademik dersgilerde yayınlanmıştır. Halen Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesidir. 


Katıldığı Kurslar

6. İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Temel Seviye Kursu

İnsan Hakları Akademisi (İHA), 2020 yılından beri, Türkiye’deki insan hakları alanındaki eğitim eksikliğini gidermek için çeşitli kurslar düzenlemekte, farklı etkinlikler ile insan hakları bilincinin yaygınlaştırılmasını sağlamaktadır. Geniş mezun ağı, seçkin eğitmen kadrosu ile ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar düzenleyen İnsan Hakları Akademisi, temel seviye kurslarına bir yenisini ekleyerek “6. İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Temel Kursu”nu başlatıyor.

Gençlerin Siyasal Katılımı Atölyesi

İnsan Hakları Akademisi 2020 yılından itibaren Türkiye’deki insan hakları eğitimine katkı sunmak için kurslar, eğitimler, yarışmalar ve etkinlikler düzenlemektedir. Bu yolda insan hakları farkındalığının yaygınlaştırılması İHA’nın temel hedefidir. Arayüz Kampanyası ise “Genç Temsil Eksikliğiyle” mücadele etmek için 19 Mayıs 2020’de başlatılmış bir kampanyadır. Arayüz Kampanyası ve İnsan Hakları Akademisi; gençlerin siyasal süreçlere katılımının arttırılması amacıyla 16 – 18 Mart 2023 tarihleri arasında Nevşehir’de “Gençlerin Siyasal Katılımı Atölyesini” düzenliyor. Atölye’de çeşitli oturumlarda gençlerin siyasal katılım hakları ve siyasetin hukuku üzerinde bilgi almaları sağlanacak; aktif vatandaşlık üzerinde tartışmaları sağlanacak, siyasal partilerin gençler üzerindeki politikaları değerlendirilecek ve günümüzdeki politik ortamda gençler için gelecekteki fırsatlar tartışılacaktır.

1. İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi İleri Seviye Kursu

3 Şubat - 20 Mart 2021 tarihleri arasında gerçekleşen bu kapsamlı kurs, Türkiye'nin dört bir yanından insan haklarına ilgi duyanları bir araya getirdi. Eğitmenlerimiz, alanında uzman akademisyenler ve aktif insan hakları savunucularından oluşuyor. Kurs boyunca, temel insan hakları prensiplerini kapsayan bir dizi konu ele alınmış ve öğrencilerimiz, ulusal ve uluslararası düzeydeki etkileşimleri, yargı bağımsızlığını, mülteci haklarını, çocuk haklarını, toplumsal cinsiyet ve hukuku, kadın haklarını, ayrımcılık yasağını, ifade özgürlüğünü, siyasi örgütlenme özgürlüğünü, azınlık haklarını ve çok daha fazlasını öğrendi.

1. İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Başlangıç Seviye Kursu

Akademinin ilk kursu olan İnsan Haklarının Uluslararası Korunması Temel Kursu Prof. Dr. Oktay Uygun ile İnsan Haklarının Tarihsel Gelişimi konusunun tartışılmasıyla başladı. İlk oturum Friedrich Naumann Vakfı İstanbul Ofisinin toplantı salonunda gerçekleşti.

1. Uluslararası Koruma ve Mülteciler Yaz Okulu

İnsan Hakları Akademisi'nin, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile yürüttüğü ortak eğitim programı olan 'Uluslararası Koruma ve Mülteciler' adlı ilk tematik kursu başarıyla tamamlandı.

2. İnsan Haklarının Uluslararası Korunması ve Geliştirilmesi Başlangıç Seviye Kursu

Temel seviye kursun tamamlanmasının ardından başvuruya açılan ikinci kursa 4 farklı ülke 50 farklı üniversiteden gelen 600’ün üzerinde başvurucu arasından seçilen 25 katılımcı ile Akademinin ikinci temel seviye kursu başladı.

Dijital Haklar Tematik Kursu Başlıyor

Teknoloji ve dijitalleşmenin hızla geliştiği bu çağda, internet ve dijital platformlar her geçen gün hayatımızın daha büyük bir parçası oluyor. Bu değişim, bireylerin temel hak ve özgürlüklerini nasıl etkilediği sorusunu gündeme getiriyor. İşte tam da bu noktada “Dijital Dünyada İnsan Hakları” kursu devreye giriyor.

5. İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Temel Seviye Kursu

İnsan Hakları Akademisi (İHA), 2020 yılından beri, Türkiye’deki insan hakları alanındaki eğitim eksikliğini gidermek için çeşitli kurslar düzenlemekte, farklı etkinlikler ile insan hakları bilincinin yaygınlaştırılmasını sağlamaktadır. Geniş mezun ağı, seçkin eğitmen kadrosu ile ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar düzenleyen İnsan Hakları Akademisi, temel seviye kurslarına bir yenisini ekleyerek “5. İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Temel Kursu”nu başlatıyor.

Eğitmen Eğitimi: Siyasal Katılım, Seçme ve Seçilme Hakkı

İnsan Hakları Akademisi (İHA), 2020 yılından beri, Türkiye’deki insan hakları alanındaki eğitim eksikliğini gidermek için çeşitli kurslar düzenlemekte, farklı etkinlikler ile insan hakları bilincinin yaygınlaştırılmasını sağlamaktadır. Geniş mezun ağı, seçkin eğitmen kadrosu ile ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar düzenleyen İnsan Hakları Akademisi, çeşitli kurslarına bir yenisini ekleyerek “Siyasal Katılım, Seçme ve Seçilme Hakkı Eğitmen Eğitimi”ni başlatıyor.

2. İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi İleri Seviye Kursu

Temel seviye kursun tamamlanmasının ardından başvuruya açılan ikinci kursa 4 farklı ülke 50 farklı üniversiteden gelen 600’ün üzerinde başvurucu arasından seçilen 25 katılımcı ile Akademinin ikinci temel seviye kursu başladı.

3. İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Başlangıç Seviye Kursu

İkinci temel seviye kursun ardından Akademinin temel seviye kurslarının üçüncüsü için 40 farklı üniversiteden 500’ü aşkın başvurucu arasından seçilen 25 katılımcı ile İnsan Haklarının Uluslararası Korunması Temel Kursunun üçüncüsüne başlandı.

Kırılgan Grupların İnsan Hakları Tematik Kursu

İnsan Hakları Akademisi, tematik kurslarına bir yenisini daha ekleyerek Sonbahar 2021 dönemi için "Kırılgan Grupların İnsan Hakları Tematik Kursu"nu gerçekleştirdi. Kurs kapsamında Kadın-Çocuk-LGBTİ+ ve Azınlık Hakları konuları uzman eğitmenler ile ele alındı. Çeşitli forumlar ile de katılımcıların öğrendiklerini üretime geçirmeleri sağlandı.

Doç. Dr. Olgun Akbulut
bottom of page